Hamam Böceği

Hamam Böceği ve Hamam Böcekleri Türleri

Hamam böceği olarak bilinen böcekler ülkemizde iki türü ile çok iyi bilinirler. Bunlar Amerikan hamam böceği ve Alman hamam böceği türleridir. Alman hamam böceği ülkemizde kalorifer böceği olarak da bilinir. Fakat dünyada hamam böcekleri hem sayı hem alt türler olarak karıncalar ile beraber en yaygın böcek türüdür. Hamam böcekleri şimdi olduğu gibi tarihte de insanların en eski haşereleri olmuştur. Buzul devrinde yaşayan insanların konutlarında fosillerinin bulunması, bu böcek grubunun belki de insanlar tarafından iyi tanınan en eski hayvanlar olduğunu göstermektedir. Nitekim Oriyental (Doğu) hamam böceğinin Taş Devri'ndeki insanlarla beraber yaşadığı fosillerle kanıtlanmıştır. Bugünkü hamam böceklerinin özelliklerini gösteren en eski fosiller dönemine kadar dayanmaktadır. Bu fosil formlar, büyük bir olasılıkla Orta Karbon döneminde denen hayvanlardan türemiştir. Hiçbir böcek takımının evrimsel gelişmesi fosillerle bu böcek takımı kadar güzel izlenilememiştir. Özellikle kanatları çok iyi fosilleşmiştir. Uygun ortamlara düşen kalıntılardan anladığımız kadarıyla, iç organları da çok büyük değişikliklere uğramadan, bugüne kadar gelebilmiştir. Hamam böceklerinin bilimsel ismi de onların en büyük özelliğinden alınmıştır. Yani ışıktan kaçan demektir.

Alman Hamam Böceği

Alman hamam böceği ülkemizde kalorifer böceği olarak isimlendirilen hamam böceği cinsine verilen literatür ismidir. Dünya çapında en yaygın hamam böceği türüdür. Alman hamam böceği istilaları insanın bulunduğu her alanda meydana gelebilir. Ancak çoğunlukla restoranlar, gıda işleme tesisleri, oteller, bakım evleri ve diğer kurumsal tesislerde daha sıklıkla gözükür. Daha fazla bilgi edinmek ve Alman hamam böceğini tanımak için okumaya devam edin. Kalorifer Böceği Alman hamam böceği genellikle iç mekanlarda yaşar ve ürer. Yakında yiyecek ve su bulunan ılık, nemli alanları tercih ederler. Genellikle banyo ve mutfakta ortaya çıkmasına rağmen, zamanlarının % 80'ini duvar çatlaklarında ve boşluklarında geçirirler.

Asya Hamam Böceği

Asya hamamböceği 1,5 cm’e kadar büyüyebilir. Renk  Asya hamamböceği başlarının arkasında koyu çizgilidir. Genel vücut rengi ten rengi koyu kahverengi renktedir.Davranış: İyi bir yer buldukları zaman bu hamamböcekleri ortamı devralma eğilimindedir. Tipik olarak Tabitatlarında bulunan baskın veya tek tür hamam böcekleridir. Asal bölgelerde dönüm başına 30.000 ila 250.000 bu tür bir hamam böceği türü rapor edilmiştir.Güçlü kanatları olduğu için özellikle insanlar tarafından rahatsız edildiğinde, genellikle uçarken görülürler. Yetişkin Asya hamam böceği bir seferde 36 metreye kadar uçabilir. Nüfus artışı için en yoğun sezon yaz ayları boyunca erken ilkbahardır. Nüfusları kış aylarında küçülür.En çok alacakaranlıkta aktiftirler.

Ahşap Hamam Böcekleri

Yetişkin bir ahşap hamamböceği 4/3 ve 1,25 inç uzunluğundadır ahşap hamam böceği düz oval şekilli bir gövdeye sahip uzun antenleri olan ve dikenli bacaklı kestane rengi kahverenkli bir hamam böceği türüdür. Davranış: bazen tesadüfi istilacılar olarak adlandırılan Ahşap hamam böcekleri genelde dışarda yaşar ama bazen ev içlerine de taşınabilir. Genellikle Alman, Amerikan ve Dumanlı Kahverengi hamam böceği ile karıştırılırlar. Erkekler kanatlarının rengi nedeniyle bronzlaşırlar. Dişiler kanatsızdır ve nadiren görülür. Hem erkeklerin hem de dişilerin, göğüslerinin ve kanatlarının dış kenarında yarı saydam bir şerit vardır.Bu hamam böceği, genel olarak alman hamamböceği gibi görünür, ancak benzerlik dereceleri türlerinin aynısıdır.

Amerikan Hamam Böceği

Amerikan hamam böceği yaklaşık 3-4 cm uzunluğundadır, ancak 5 cm uzunluğa kadar da büyüyebilir.Renk: Bu hamam böcekleri kırmızımsı kahverengi kanatlara sahiptir. Göğüs kafesinde açık renkli, dairesel veya sekiz şeklinde işarete ve böceklerdeki sırt bölgesi etrafında açık renkli bir bant vardır. Hamam Böceğinin en tanınmış olan üç türü Alman hamam böceği Doğu hamam böceği ve Amerikan hamam böceği'dir.Her üçüde tüm dünyada en çok görülen türdür. Kışın dahi bulundukları yerin sıcaklığının çok düşmesinden hoşlanmazlar. Yan yana yaşayan  bu iki tür ise Amerikan hamam böceği ve Doğu hamam böceğidir.

Avustralya Hamam Böceği

Avustralya hamam böceği, Amerikan hamam böceğine benzer. Ancak 2,5 cm ile 4 cm uzunluğunda, daha küçük bir türdür. Renk: Avustralya hamam böceği sırt üzerinde belirgin, siyah bir nokta veya şekil ile açık kahverengi renktedir. Bu siyah şeklin etrafında soluk, bantlı, fildişi renginde sarı bir daire vardır. Bu hamamböcekleri, aynı zamanda, ön kanatlarının tabanının üçte birini kaplayan belirgin bir soluk,sarı şeride sahiptir. Davranış: Bu hamam böcekleri yakındaki ağaçlardan evinize ve evinize kolayca seyahat eden mükemmel araçlardır. Yanınıza taşındıktan sonra, dişi Avustralya hamamböceği, yumurta kapsülleri ​​oluşturur ve evinizin etrafındaki korunaklı alanlardaki yiyecek kaynaklarına yaklaşır. Bu sebeple heryeri istila eder

Çöl Hamam Böceği

Çöl hamamböceği yedi benekli hamamböceği veya Hint domino hamamböceği olarak adlandırılan olan güney Hindistan'da bulunan bir krepüsküler (gece ve gündüz davranışları farklı) böcek türüdür. Hamamböcekleri içindeki bir bazal grubun üyeleridir. Biraz yuvarlakımsı ve zıt bir şekilde işaretlenmiş renkleri ile bu hamam böceği, çoğunlukla, günün sıcağında yaprak çöplerinin veya gevşek toprağın altına saklanabilecekleri çalılık orman tabitatlarında bulunur. Açıklama üzerindeki lekelerin deseni, yedinci nokta, sol altta üçüncü noktasının altında görülür. Yetişkinlerin siyah beyaz deseni, kimyasal irritanları püskürtme yeteneği de dahil olmak üzere güçlü savunmaları olan agresif kara böceği modelini taklit edecek şekilde evrimleştiğine inanılıyor.

Dumanlı Hamam Böceği

Dumanlı kahverengi hamam böceği 2,5 ila 1,25 cm uzunluğunda olabilir. Koyu maun kahverengine sahiptir. Davranış: Bu hamam böceği hazır bir pilot gibidir ve ağaçlardan evlere kolayca geçer. Sıklıkla boşaltılmayan çöp konteynırlarında beslenen Dumanlı kahverengi hamam böceği, yemlerle beslenen evcil hayvanların olduğu evlerde, teras ve güvertelerde yaygın olarak görülür. Dumanlı kahverengi hamam böceği, genellikle bir ağaç deliğine benzer koşullar bulduğu tavan arasını veya gezinme alanını istila eder. Popülasyonlar bu alanların içinde büyüyünce, hamam böceği düzenli olarak eve doğru iner. Bazen, dışarıdaki yuvadan bir eve girebilir, ancak kronik istilalar her zaman yaparlar.

Florida Orman Hamam Böceği

Bu türün en ayırt edici fiziksel özelliği muazzam büyüklüğüdür. Yetişkin bir Florida orman hamam böceği, tipik olarak 3 ile 4 cm uzunluğunda ve 2,5 cm genişliğine sahiptir. Genel olarak kırmızımsı kahverengi olsalar da çoğu kişi rengini siyah olarak tanımlar. Davranış Florida orman hamamböceği diğer hamam böceklerinden ayrılan birkaç özelliğe sahiptir. Birinci özelliği, ortalama olarak uzun bir yaşam sürdürmesidir. İkinci özelliği ise diğer hamam böcekleri gibi dağılmazlar. Bunun sebebi; büyük ve yavaş olmalarıyla, uçamamaları aynı zamanda eşsiz bir savunma mekanizmasına sahip olmalarıdır. Bu tür karnının altında savunma kimyasallarını salgılayan bir salgı bezine sahiptir.

Hamam Böceği Pisliğini Nasıl Ayırt Edersiniz

Sıcak ve nemli havaları, karanlık ve rutubetli ortamları seven ve böyle yerlerde ortaya çıkan hamam böcekleri zaman zaman evlerimizde istila etmekte ve sağlığımız için bir tehdit oluşturur. Sorun onları doğru teşhis etmek ile başlar. Çoğu zaman erken teşhis bir istilayı önlemenin en iyi yoludur. Bir böceğin kendisini görmeseniz bile arkasında bıraktığı dışkısından cinsini teşhis etmeniz mümkün olabilir. Özellikle konu hamam böcekleri ise bu açık bir belirtidir. Peki Hamam böceğinin pisliğini nasıl ayırt edersiniz Hamam böceklerinin dışkısını gözlemlenebilir. Büyük hamam böceklerinin (Amerikan Hamam Böcekleri) pisliği haşhaş tohumu kadar fakat silindirik bir şekilde olur. Küçük hamam böcekleri olan kalorifer böcekleri (Alman hamam böceği

Hamam Böcekleri Isırırmı

Evlerimizde ortaya çıkan hamam böcekleri, sağlığımız açısından bizim için birer tehdittir. Bu sebeple bulunduğumuz ortamı her zaman temiz tutmak ve gerekli zamanlarda iyi bir böcek ilaçlama firması tarafından ilaçlatmak gerekmektedir. Peki, hamam böcekleri ısırır mı Hamam böceği ısırmaz. Ancak oldukça düşük bir ihtimalle hamam böcekleri yiyecek bulamamaları durumda ısırabilmektedir. Fakat bu durum sizleri korkutmasın çünkü hamam böcekleri neredeyse her şeyi yemektedir. Bu sebeple hamam böceklerinin ısırması yok denecek kadar düşük bir ihtimal olmaktadır. Hamam böceklerinin birtakım zararları bulunmakta ve bu durum sağlığımız ve hijyenimiz açısından bizler için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu böcekler taşımış oldukları mikropları insanlara bulaştırmaktadır. Bu da hastalığa sebebiyet vermektedir.

Hamam Böceklerinin Genel Özellikleri

Hamam böceklerinin büyük bir kısmı ormanlarla kaplı tropiklerde bulunan 3500 kadar türden oluşmuştur. Kutuplara doğru gidildikçe tür sayısı azalır, özellikle kurak yerlerde bu azalma çok daha fazladır. Güney Amerika hamam böceklerinin tür bakımından en zengin olduğu kıtadır. Birçok endemik grubu içerir. Beslenmelerinde ve yapısal uyumlarında görülen özelliklerinden dolayı bir kısmı jeolojik devirlerde insanlarla birlikte yaşamaya başlamıştır. Bugün, tropik kökenli birçok tür ve diğer iklim bölgelerinde yaşayan türler ulaşımın artmasıyla kozmopolit olmuştur. Fakat bunların birçoğu soğuk iklimlerde yalnız konutlarda yaşayabilir, doğada kışı geçiremezler. Hamam böceklerinin tümünde vücu üstten basık ve şekil olarak ovaldir. Baz türleri teşbih böcekleri gibi kamburlaşmış ve kuvvetlidir

Hamam Böceği Sütü Nedir

Son yıllarda beslenme ve diyet uzmanları arasında süper gıda terimi oldukça popüler hale geldi.Hamamböceği sütü olarak nam salan bu gıdalardan biri de hamamböceği sütüdür. Beslenme açısından süper gıda, mucize gıda söylemleri reklam kampanyaları için geliştirilmiş söylemledir. Aslında böyle bir şey yok. Bununla birlikte besin açısından zengin olarak kabul edildikleri ve sağlık yararları ile ilişkilendirildikleri takdirde bazı gıdalar pazarlama amaçları için süper gıdalar olarak adlandırılmıştır. Yine bu mucize gıda terimlerinden en ilginci ise hamamböceği sütüdür. Son zamanlarda inanılmaz derecede besleyici ve sağlıklı olduğu söylendiği için hamamböceği sütü gelecek vaat eden bir süper gıda olarak tanımlanmaya başladı.Bu makale de hamamböceği.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği

Kahverengi bantlı hamam böceklerinin yetişkin erkek olanları yaklaşık olarak 1,5 cm uzunluğundadır. Ayrıca tamamen gelişmiş kanatlara sahiptirler. Yetişkin dişi olanların ise kanatları küçük ve kısadır. Açık kahverengi renginde olan kahverengi bantlı hamam böceği, ismini kanat ve karın bölgesinde dolaşan iki farklı kahverengimsi tondan almaktadır. Davranış: Kahverengi bantlı hamam böcekleri diğer tüm hamam böcekleri gibi vücut sıvıları ve çürüyen madde de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi yiyebilecek temizleyicilerdir. Nişasta ve renkli boyaların yanı sıra bazen yapıştırıcı ya da macun da yiyen kahverengi bantlı hamamböceklerini, pul, zarf, kitap ve duvar kâğıdı üzerinde bulabilmek.

Kalorifer Böceği (Alman Hamam Böceği).

Ülkemizde kalorifer böceği olarak bilinen asıl olarak Alman Hamam Böceğidir.Kalorifer böcekleri ülkemizde mücadelesi en inatçı haşere türü olarak ta tanınırlar. Kalorifer böcekleri ya da daha terimsel ismi ile Alman Hamam Böcekleri Güneydoğu Asya'da ortaya çıktığına inanılmaktadır. Kalorifer böcekleri, şehirlerde en yaygın bulunan zararlılardır.Kuzey Amerika  Avustralya Afrika ve Okyanus Adaları da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde görülmektedirler.Bu her yerde bulunma özelliği Kalorifer hamam böceklerinin kozmopolit olmasını sağlarken onlar için caydırıcı tek şey soğuk havadır.Çünkü kalorifer hamam böcekleri ılıman veya tropikal ortamlarda yaşarlar.Sıcak nemli havayı tercih ederler ve yalnızca karasaldırlar.

Hamam Böceği Nasıl Yok Edilir Evdeki Hamam Böcekleri Nasıl Gider

Evlerde, iş yerlerinde veya sokaklarda böcek görülebilir. Özellikle hamam böcekleri çok rahatsız edici böcek türleridir. Bu böcekler evlere kolayca girebilirler. Sıcak yaz aylarında hamam böceklerini daha fazla görmek mümkündür.

Hamam Böceği Nasıl Yok Edilir?

 Hamam böcekleri eşyalara zarar verebilen böceklerdir. Bu eşyaların içerisinde kitaplar ve elektronik eşyalar bulunuyor. Aynı zamanda koltuk gibi eşyalara da çok fazla zarar verebilen türlerdir. Evin tüm yüzeyini kirletebilir ve patojen salınımı gösterebilir. Hamam böcekleri ev içerisine girdikleri zaman ortadan kaldırmaları çok uzun sürebiliyor. Çok pis bir hayvan olarak bilinen hamam böcekleri sıcak yaz aylarında daha fazla görülebiliyor.

 Hamam böcekleri genellikle yerin altında ve insanların olmadığı bölgelerde yaşarlar. Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir. Özellikle apartman boşluklarında çok fazla görülen böcek türlerinden biridir. Hamam böceğinden kurtulmak için pek insan araştırma yapabiliyor.

 Hamam böceğinden kurtulmak için, böceklerin aç bırakılması gerekir. Eğer ev içerisinde hamam böceği varsa, evlerin her bir köşesi detaylı olarak temizlenmeli ve gıdalar ortadan kaldırılmalıdır. Hamam böcekleri aç kaldığında yemek aramak için daha görünür mekanlarda gezecektir. Bu da hamam böceğinden kurtulmak için bir imkandır. Hamam böcekleri için, öldürücü tuzaklar veya zehirli yiyecekler kullanılabilir. Zehirli olan yemler evin köşelerine yerleştirilir ve hamam böceklerinin beslenmesi sağlanır. Hamam böcekleri aç kaldığında bu zehirli yemleri yiyerek, ölebilirler.

 Evdeki Hamam Böcekleri Nasıl Gider?

 Hamam böceklerinin yaşadığı yerlerden birisi de evlerdir. Evler içerisinde herhangi bir noktadan hamam böceği girebilir. Evi içerisindeki hamam böceklerini tespit etmek oldukça zordur. Çok fazla açık alanlarda dolaşmayı seven böceklerden değildir. Bu nedenden dolayı hamam böceklerini bulmak için aç bırakmak gerekebiliyor. Hamam böcekleri için özel olarak hazırlanan bazı tuzaklar bulunuyor. Bu tuzaklar kurularak hamam böceklerin yakalanması mümkündür. Ayrıca en son seçenek olarak hamam böcekleri için ilaçlamalar yapılabilir.

 İlaçlamalar evin tüm odalarında yapılması gerekir. Bu çok zahmetli olarak görülse de, kesin çözüm olarak pek çok kişi tarafından yaptırılıyor. İlaçlama firmalarına ulaşarak evlerin hamam böceklerine karşı ilaçlaması yapılabilir. Hamam böcekleri bu şekilde ortadan kalkar ve evden tamamen gider. Yapılan bu ilaçlama işlemi diğer böcekler içinde geçerli olur. Fakat ilaçlamadan önce yapılabilecek bazı farklı yöntemler bulunuyor. Özellikle hamam böceklerini ortadan kaldırabilecek farklı yemler bulunuyor. Bu yemler belirli noktalara yerleştirilerek hamam böcekleri zehirlenebiliyor.

 Hamam Böcekleri Nerelerde Görülür?

 Hamam böcekleri yapısı gereği her mekana girebilir. Özellikle apartman boşluklarında çok görülen böceklerdir. Bazen iş yerlerinde bazen de caddelerde görülebilir. Hamam böcekleri kış aylarında çok görülmez. Genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkarlar. Tesisat borularından ve merdivenlerde kolayca giriş yapabilir. Her ne kadar küçük olsalar da çok hızlı böcek türleri arasında yer alıyor. Hızlı hareket etmeleri sebebiyle buldukları deliklere girebiliyorlar. Bu durum da hamam böceklerini ortadan kaldırmak için büyük bir engel oluyor.

 Hamam Böcekleri İçin İlaçlama Yaptırmak

 Hamam böcekleri için uygulanan yöntemler sonuç vermiyorsa, son çare olarak ilaçlama yaptırılabilir. Böcek ilaçlama işlemlerinde kullanılan kimyasal ilaçlar hamam böceklerin tamamen ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir. Uygulanan tüm bu ilaçlama işlemleri sonrası tüm alanların temizlenmesi gerekir. Kimyasal ilaç kullanıldığından her eşya üzerine veya duvarlar üzerine geçer. Bu alanların ilaçlama sonrası mutlaka sağlık için temizlenmesi gerekir.

 

Böcek İlaçlama olarak gerçekleştireceğimiz açık alan ilaçlama işlemleri ile böcek,haşere ve kemirgenlerden açık alanlarınızı arındırabilirsiniz. Nemli ve rutubetli bölgelerin yanı sıra diğer açık alanlarda karşılaşabileceğimiz böcek, haşere ve kemirgenlerle mücadele kalıcı çözümler sunmaktayız.


Uzman teknisyenlerimiz böcek, haşere, kemirgen ilaçlama hizmetinde pire, fare, hamam böceği, karınca, tahta kurusu, kalorifer böceği, kara fatma, gümüş böceği, kulağakaçan, çıyan, örümcek, sinek, yaban arısı, akrep, tahta kurdu, kuş biti, yılan, lağım sineği, kör sinek, tespih böceği, kene gibi böcek-haşere ve kemirgenleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığının onaylı biosidal ilaçlarıyla gerçekleştirmektedir. İlaçlamada kullandığımız solüsyonlar; insan ve çevre sağlığına zararı olmayan, ekolojik dengeyi bozmayan, suda ve toprakta kolayca çözülmektedir


Nilçev Böcek İlaçlama olarak İstanbul’un; Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şişli, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu ilçelerinde hizmet vermekteyiz.


7/24 kesintisiz olarak gerçekleştirdiğimiz böcek, haşere, kemirgen ilaçlamada kalıcı çözümler sunmaktayız. Her koşula ve yönteme göre, uygun formül ve formda (jel, sıvı, sisleme) ilaçlama yapmaktayız.